Conform Patronatului Investitorilor Autohtoni, ponderea contractelor de munca cu norma intreaga in 2018, cu un salariu brut de peste 4.500 ron a fost de aproximativ 15.34%.
Peste 48% dintre romanii cu contracte de munca cu norma intreaga inregistrate in Romania aveau la data de 1 octombrie 2018 salariul brut in zona salariului minim pe economie. Peste 39% dintre dintre angajati aveau contracte incheiate cu valoarea salariului minim pe economie, in timp ce 8.94% depaseau salariul minim pe economie, dar sub 2.200 ron.
In perioada octombrie 2017-octombrie 2018 s-a inregistrat o crestere cu 4.09% a numarului de contracte, mai exact cu 213.000, conform unui comunicat emis de PIAROM. Conform acestui comunicat, cea mai mare crestere s-a inregistrat in grupa 2 – specliasti in diverse domenii de activitate, domeniu in care s-au inregistrat peste 53.000 de contracte noi cu norma de munca intreaga. In grupa 5 – lucratori in domeniul serviciilor s-au inregistrat peste 41.000 de contracte noi, in timp ce in grupa 3- tehnicieni si alti specialisti in domeniul tehnic, au avut loc 36.944 de contracte noi.
Evident ca au existat si grupe ce au pierdut un numar mare de contracte. Grupa 8 – muncitori calificati si asimilati a avut o scadere de aproximativ 1.41%. Numarul muncitorilor calificati a crescut considerabil si in acest an, avand loc peste 26.000 de contracte noi, cu 3.29% mai mult fata de perioada anterioara. In cadrul grupelor principale de activitati economice, cele mai multe locuri de munca au fost create in comert, aproximativ 34.000.
„PIAROM apreciaza ca numai prin cunoasterea si constientizarea deplina a unor indicatori cantitativi si calitativi privind structura si dinamica pietei muncii, precum cei prezentati anterior, este posibila o dezvoltare omogena si sustenabila a fortei de munca, corelata cu domeniile de competitivitate si cu prioritatile investitionale ale Romaniei. In prima jumatate a anului 2019, PIAROM va lansa in spatiul public un nou studiu privind forta de munca care, ca element de noutate, va realiza in premiera o analiza asupra nivelului de ocupare in domeniile incluse in Strategia Nationala de Competitivitate, document care ar trebui sa reprezinte o componenta strategica a dezvoltarii economice echilibrate a economiei nationale”, este precizat in comunicat.