Prețul apartamentelor a crescut

R1.Rezidentialistul@Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi un apartament (3)

R1.Rezidentialistul@Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi un apartament (3)Preţurile apartamentelor oferite spre vânzare în Europa au crescut, în 2020, cel mai mare salt fiind înregistrat în Rusia (+16%), în timp ce în România majorarea a fost de 5%, conform unei analize realizate de o platformă online de anunţuri.

Datele centralizate de Olx Group arată că, tot la nivel european, în privinţa preţurilor la chirii pentru apartamente cea mai importantă scădere a fost înregistrată în Portugalia şi Bulgaria (-11%), urmată de Polonia (-5%) şi România (-3%). În paralel, chiriile pentru acelaşi tip de imobile au crescut cu 4% în Rusia, respectiv cu 3% în Ucraina.

Potrivit sursei citate, casele oferite spre vânzare au avut preţuri mai mari în Europa, cu o singură excepţie, şi preţuri mai mici în America Latină şi Asia-Pacific. Astfel, în Europa, cea mai mare creştere a fost înregistrată în Ucraina (36%) şi Bulgaria (34%), iar România a înregistrat o creştere de nouă procente, între primul şi ultimul trimestru al anului 2020. Singura ţară europeană în care preţurile pentru casele de vânzare au fost în scădere a fost Portugalia (-3%).

Vezi si:  Care sunt ultimele noutăți și trenduri de mobilier pentru baie în anul 2024

Creșteri semnificative

Ţările analizate din America Latină au înregistrat scăderi semnificative ale preţurilor de vânzare ale caselor, în special în Ecuador (-43%), Peru şi Brazilia (cu câte -27%).

În privinţa caselor oferite spre închiriere, în Europa s-a consemnat o scădere de 30%, respectiv 26% în cazurile Ucrainei şi Bulgariei, respectiv creştere cu 28% în Rusia. În România s-a înregistrat o scădere de 6%.

Pe segmentul terenurilor se înregistrează un salt al preţurilor de până la 24% în Ucraina, 19% în România şi 12% în Polonia.

Analiza Olx Group a avut la bază datele colectate în 2020 de pe platformele de anunţuri de imobiliare deţinute de companie în 13 state din Europa, America Latină şi Asia-Pacific, care împreună reprezintă 11% din populaţia lumii şi 8% din PIB-ul global. Printre aceste state se află şi România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *