Prețul apartamentelor a crescut

R1.Rezidentialistul@Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi un apartament (3)

R1.Rezidentialistul@Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi un apartament (3)Preţurile apartamentelor oferite spre vânzare în Europa au crescut, în 2020, cel mai mare salt fiind înregistrat în Rusia (+16%), în timp ce în România majorarea a fost de 5%, conform unei analize realizate de o platformă online de anunţuri.

Datele centralizate de Olx Group arată că, tot la nivel european, în privinţa preţurilor la chirii pentru apartamente cea mai importantă scădere a fost înregistrată în Portugalia şi Bulgaria (-11%), urmată de Polonia (-5%) şi România (-3%). În paralel, chiriile pentru acelaşi tip de imobile au crescut cu 4% în Rusia, respectiv cu 3% în Ucraina.

Potrivit sursei citate, casele oferite spre vânzare au avut preţuri mai mari în Europa, cu o singură excepţie, şi preţuri mai mici în America Latină şi Asia-Pacific. Astfel, în Europa, cea mai mare creştere a fost înregistrată în Ucraina (36%) şi Bulgaria (34%), iar România a înregistrat o creştere de nouă procente, între primul şi ultimul trimestru al anului 2020. Singura ţară europeană în care preţurile pentru casele de vânzare au fost în scădere a fost Portugalia (-3%).

Vezi si:  Brandurile de retail de lux au investit peste 6 miliarde de euro in achizitii imobiliare in 2023

Creșteri semnificative

Ţările analizate din America Latină au înregistrat scăderi semnificative ale preţurilor de vânzare ale caselor, în special în Ecuador (-43%), Peru şi Brazilia (cu câte -27%).

În privinţa caselor oferite spre închiriere, în Europa s-a consemnat o scădere de 30%, respectiv 26% în cazurile Ucrainei şi Bulgariei, respectiv creştere cu 28% în Rusia. În România s-a înregistrat o scădere de 6%.

Pe segmentul terenurilor se înregistrează un salt al preţurilor de până la 24% în Ucraina, 19% în România şi 12% în Polonia.

Analiza Olx Group a avut la bază datele colectate în 2020 de pe platformele de anunţuri de imobiliare deţinute de companie în 13 state din Europa, America Latină şi Asia-Pacific, care împreună reprezintă 11% din populaţia lumii şi 8% din PIB-ul global. Printre aceste state se află şi România.

Experiențele din 2020 ne-au arătat cât de dinamice și imprevizibile pot fi piețele imobiliare, influențate nu doar de factori economici, ci și de evenimente globale neprevăzute. Observând tendințele, putem concluziona că, deși prețurile apartamentelor și caselor au crescut în mod semnificativ, acest fenomen nu este unul uniform și permanent. Creșterea de 9% din România a scos în evidență o oportunitate pentru investitori de a se orienta inteligent într-o piață ascendentă, dar și un semnal pentru cumpărătorii obișnuiți să analizeze atent achizițiile. În același timp, scăderile de pe piața terenurilor sau a chiriilor nu fac decât să sublinieze faptul că succesul vine dintr-o evaluare clară a priorităților și acceptarea schimbării ca un factor constant în deciziile financiare. Ajustarea la aceste realități oferă o perspectivă de stabilitate și prosperitate pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *