Coronavirus – sectorul transportului aerian se teme de pierderi colosale

Epidemia cu coronavirus a provocat deja pierderi de aproximativ 7% pentru Air France. Peste tot in Europa, companiile aeriene lanseaza planuri de economie, se tem de o criza din cauza coronavirusului.

Deja fragilizat din cauza crizei provocate de 737 Max de la Boeing, imobilizat de aproximativ un an, sectorul de transport aerian primeste un soc suplimentar odata cu Covid-19. Previziunile sunt zi de zi din ce in ce mai catastrofice. Joi, 5 martie, Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA) a revazut din nou scaderile provocate din cauza epidemiei cu coronavirus. Estimarile recente vorbesc de pierderi de 113 miliarde de dolari.

Acest lucru se traduce printr-o scadere a veniturilor anuale ale companiilor aeriene generate de coronavirus a declarat pentru Le Monde Alexandre de Juniac, director general pentru IATA. In urma cu doar cateva zile, asociatia evalua la suma de 30 de miliarde de dolari pierderile veniturilor companiilor aeriene asiatice doar. Insa aceasta suma era evocata inainte ca epidemia cu coronavirus sa iasa din Asia si sa afecteze mai multe tari europene.

Vezi si:  Ferrero oprește producția de la fabrica din Belgia

In prezent, cand inca pandemia reprezinta o amenintare, asociatia si-a scos din nou calculatorul la inaintare. Si cifrele se anunta a fi destul de grele. Fara nicio surpriza, in zona Asia-Pacific, de unde Covid-19 a inceput sa apara, companiile aeriene platesc cel mai mare tribut, cu o pierdere a cifrei de afaceri de aproape 50 de miliarde de dolari. Europa se divide sub efectul epidemiei intre tari care sunt deja afectate si care sunt inca relativ la adapost. In primul grup care reuneste Italia, Austria, Germania, Olanda, Franta, Norvegia, Suedia si Regatul Unit, pierderea veniturilor companiilor aeriene s-ar putea ridica la 37 de miliarde de dolari conform IATA. Pentru restul continentului suma este mai mica cu o scadere de « doar » 6,6 miliarde de dolari. Din cauza panicii generate de epidemia cu coronavirus, avioanele sunt aproape goale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *