Cum alegem o lampă de birou

35

35Dacă ți se întâmplă să te ridici de la birou cu ochii roșii, având probleme cu focalizarea și o senzație de arsură, probabil că ai doar o lumină fluorescentă deasupra ta, iar asta îți obosește ochii foarte tare. Chiar și durerile de cap pot fi provocate de lumina inadecvată atunci când lucrezi la birou, fără să ai o lampă sau o sursă de lumină pe care să poți să o controlezi.

Aproape toată lumea suferă de aceleași simptome, dacă lucrează în condiții similare cu cele descrise mai sus. Deși un control la oftalmolog este întotdeauna binevenit, încearcă și o soluție simplă, care, îți poate rezolva foarte repede problema. Doar prin montarea unei lămpi de birou, ochii tăi nu vor mai fi atât de solicitați deoarece nu vor mai trebui să lucreze în condiții de iluminare slabă.

O lampă de birou este proiectată să lumineze în zona de lucru, pentru a evita oboseala ochilor și a simptomelor care apar odată cu acestea. În plus, o lampă de birou poate crește nivelul de energie personală și gradul de productivitate.

Alegerea lămpii de birou perfecte pentru birou, bibliotecă sau masa de lucru, poate fi o sarcină destul de dificilă, dacă luăm în calcul toate detaliile pe care trebuie să le ai în vedere. Diferența dintre o lampă bună, care te va ajuta și una mediocră, care poate înrăutăți situația, este foarte ușor de trecut cu vederea.

Vezi si:  Renault inregistreaza o pierdere istorica de 8 miliarde de euro in 2020 pe fondul crizei sanitare

Va trebui mai întâi să stabilești câteva criterii de pornire:

  • Care este scopul lămpii de birou?
  • De câtă lumină ai nevoie?
  • Unde vei pune lampa de birou?
  • Ce alte caracteristici ai vrea să aibă lampa de birou?
  • Vrei o lampă cu bec sau una cu led?

După cum vezi, deși poți fi tentat sa intri pe un site cu lămpi de birou și să cumperi un model oarecare, pentru o alegere corectă va trebui să te informezi destul de bine în prealabil.

Desigur, scopul primordial al unei lămpi este să ofere lumină. Cu ajutorul ei îți vei crește productivitatea, deoarece o bună iluminare a zonei de lucru îți va oferi un confort mult mai mare și îți va permite să lucrezi mai multe ore fără să obosești. Deși nu există dovezi care să susțină teoria că o iluminare deficitară va afecta vederea pe termen lung, există multe dovezi că o lumina slabă îți afectează vederea pe termen scurt. Probabil ai remarcat și tu că că durerile de cap și tulburările oculare își fac apariția ori de cîte ori lucrezi într-o cameră slab luminată.

Vezi si:  Samsung poate profita în fața Apple și Huawei de criza coronavirusului

Cantitatea de lumină necesară pe metrul pătrat se măsoară în lucsi (lx). Iar luxul, (lx), este egal cu iluminarea produsă de un flux luminos de un lumen (lm) ce cade uniform pe aria de un metru pătrat: 1 lx = 1 lm / 1 mp

Prin urmare, este nevoie să determinăm de câți lumeni pe metrul pătrat avem nevoie pentru iluminarea unei încăperi sau zone, în funcție de activitățile pe care le desfășurăm acolo. O lampă de birou obișnuită are în jur de 1000 – 1400 de lumeni. Unele modele au comutator reglabil, asta înseamnă că poți să setezi lumina, în funcție de nevoile tale de moment.

Poziția lămpii pe birou este foarte importantă. O regulă de bază spune să plasezi lumina la aproximativ 30 de cm sau maxim 1 m distanță de zona de lucru, în funcție de nevoile tale. Multe modele de lămpi de birou au brațe reglabile, pentru a-ți permite să poziționezi lumina așa cum îți dorești.

Vezi si:  Care este diferenta dintre o firma si un PFA?

Dacă ești dreptaci, plasează lampa pe partea stângă, iar dacă ești stângaci, pe partea dreaptă. Asta va reduce foarte mult cantitatea de umbre care sunt aruncate pe spațiul tău de lucru.

Ultimul criteriu se referă la caracteristicile pe care dorești să le aibă lampa ta. În funcție de asta, poți alege o lampă focalizată, una ambientală sau una care să ofere  iluminare de accent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *