Doar romanii afectati direct sau indirect de COVID-19 beneficiaza de suspendarea ratelor la banci

Alte tari insa, cum ar fi Ungaria, au acordat inlesniri legate de plata ratelor tuturor cetatenilor, fara exceptie. Guvernul de la Budapesta a decis, inca de acum o saptamana, ca atat persoanele fizice, cat si cele juridice vor beneficia de un moratoriu privind suspendarea tuturor obligatiilor de plata, pana la 31 decembrie 2020.

Florin Citu, ministrul finantelor, a anuntat ca de suspendarea ratelor la banci vor beneficia doar romanii ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de epidemia de coronavirus. In plus, doar cei care nu au restante in momentul depunerii cererii pot solicita suspendarea ratelor. 

O ordonanta in acest sens a fost adoptata de guvern, joi seara.

Debitorii pot cere suspendarea ratelor

“Debitorul poate opta sa suspende obligatia de plata a ratelor scadente, aferente imprumutului pe o perioada cuprinsa intre una si noua luni” – a explicat Florin Citu. Seful finantelor crede ca e posibil sa fie persoane care sa doreasca suspendarea doar pe o luna, sau doar cateva luni. Perioada de suspendare nu va depasi data de 31 decembrie 2020.

Vezi si:  Banca Nationala a Romaniei a majorat rata dobanzii cu 0,75 la suta

Cererile se pot depune pana la ridicarea starii de urgenta, electronic sau telefonic, fara a fi nevoie de semnarea unor acte aditionale.

Dobanzile se esaloneaza

Dobanda se capitalizeaza la soldul creditului existent, deci se va adauga la suma datorata, dar se esaloneaza pe toata durata creditului.

„O plaja larga de beneficiari”

Ministrul de finante nu a putut oferi clarificari legate de persoanele afectate „direct sau indirect” de COVID-19, spunand doar ca  ar fi vorba de „o plaja larga” de persoane fizice care ar putea beneficia de suspendarea ratelor, deoarece „in Romania cam toti am fost afectati de aceasta pandemie, direct sau indirect.”

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *