Guvernul elvetian intervine pe langa autoritatile de la Chisinau in sprijinul unui fabricant de tigari

Diplomati de la ambasada Elvetiei la Kiev, care se ocupa si de Republica Moldova, au cerut autoritatilor de la Chisinau ca firma Philip Morris sa fie consultata in procesul de elaborare a noii legislatii privind fumatul

Presa elvetiana atrage atentia ca o astfel de solicitare este nefireasca, tinand cont de cat de daunator este fumatul. De altfel, Philip Morris urma sa sponsorizeze pavilionul Elvetiei de la expozitia mondiala din Dubai, de anul viitor, dar in urma presiunilor facute de organizatiile anti-fumat si de ecologisti, guvernul elvetian a renuntat la banii fabricantilor de tigari.

Reprezentantii companiei de produse din tutun au declarat pentru cotidianul Le Temps ca au rugat ambasada Elvetiei la Kiev sa studieze posibilitatea ca Philip Morris sa contribuie, ca orice alta parte interesata, la consultarea publica din Republica Moldova  vizand inasprirea legislatiei anti-fumat, “care va afecta compania si pe fumatori”.

Gigantul tutunului, cu sediul la Geneva, este unul dintre marii angajatori si platitori de taxe din Republica Moldova, unde aproximativ jumatate din populatie fumeaza, scrie swissinfo.ch

Guvernul Maia Sandu vrea o noua lege

Noua echipa instalata la Chisinau, condusa de Maia Sandu – nefumatoare – doreste sa inaspreasca legislatia, prin cresterea taxelor pe tigarete si pe alte produse din tutun.

In urma dezvaluirilor facute de presa elvetiana, ministerul de externe de la Berna a precizat ca solicitarea trimisa autoritatilor din Republica Moldova vizeaza doar procesul de consultare si nu continutul noii legi.

Interese economice

In plus, MAE elvetian a explicat ca una dintre sarcinile ambasadelor e de a reprezenta interesele economice ale Elvetiei in tara gazda. “De aceea, cand suntem abordati direct de companii, le oferim sprijin” – arata MAE elvetian.

Madalina Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *