Varianta Delta scade pretul petrolului

Pretul barilului de ţiţei isi continua declinul. Din cauza temerilor ca un nou val pandemic cuprinde lumea si ca relansarea economica se va incetini, pretul petrolului a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele trei luni.

Titeiul a pierdut 4 la suta din pretul pe baril la tranzactiile de la inceput de saptamana. Declinul a inceput saptamana trecuta si continua pe pietele petroliere. Din cauza raspandirii variantei Delta a COVID, exista temeri ca relansarea economiei mondiale se va opri. Indicii economici aratau bine pana de curand, iar pietele sperau intr-o revenire.

Dar cererea de ţiţei a inceput iar sa scada, iar pretul pe baril a ajuns la nivelul din luna mai. Sunt ingrijorari ca ar putea fi impuse noi restrictii din cauza COVID, mai ales in Asia, in special in China, cel  mai mare importator de petrol din lume. China se confrunta cu aparitia de noi focare COVID si a instituit restrictii de circulatie. Este cel mai mare numar de cazuri dupa nenorocirea din iarna si primavara 2020, cand a izbucnit pandemia, care s-a extins apoi in toata lumea.

Vezi si:  Septembrie, luna călătoriilor și a electrocasnicelor la români

De asemenea, aprecierea dolarului a influentat scaderea pretului petrolului. Titeiul a devenit mai scump pentru detinatorii altor valute.

In prima saptamana din august pretul barilului de petrol a scazut in cascada. Pe bursa Brent Crude a ajuns la sub 70 de dolari. Acum fluctueaza in jurul valorii de 65 de dolari.

“COVID 19 revine, varianta Delta se raspandeste rapid, iar previziunile pe termen lung sunt incerte” – apreciaza expertii de la Saxo Bank.

OPEC tocmai marise productia de petrol

Acum o luna de zile, grupul tarilor exportatoare de petrol (OPEC) plus Rusia au decis sa mareasca productia pentru a stavili pretul barilului, ce ajunsese la un nivel record al ultimilor ani. Perturbarile de pe burse din ultimele zile si scaderea accentuata a pretului sunt in atentia OPEC, care va interveni, daca e necesar.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *