Cea mai mare companie olandeză amenință că pleacă din Olanda

Compania anglo-olandeză din sectorul petrolului şi gazelor naturale Royal Dutch Shell a anunţat luni că intenţionează să-şi mute sediul în Marea Britanie, provocând indignare în Olanda, ţară care riscă astfel să piardă cea mai mare compania a sa, relatează AFP.

Conform unui comunicat emis de Royal Dutch Shell, această societate doreşte să-şi simplifice structura şi să-şi ”alinieze reşedinţa fiscală cu ţara în care este înregistrată”, respectiv Marea Britanie, unde ar urma să-şi relocheze forurile de conducere.

Un motiv menţionat cu precădere la o conferinţă cu investitorii de preşedintele Consiliului de Administraţie, Andrew Mackenzie, este menţinerea în Olanda a unei taxe pe dividende, a cărei eliminare a fost avută în vedere de guvernul premierului Mark Rutte, demers la care însă acesta a renunţat în anul 2018.

Guvernul olandez a transmis, prin ministrul afacerilor economice, Stef Blok, că ”regretă profund” şi este ”suprins în mod neplăcut” de decizia societăţii Royal Dutch Shell. ”Suntem în discuţii cu Shell cu privire la implicaţiile acestui transfer în materie de locuri de muncă, investiţii şi caracter strategic sau de durabilitate”, a adăugat ministrul olandez.

Vezi si:  Statul ar putea suporta două luni de șomaj tehnic pentru companii

Această mutare ar priva Olanda de cea mai mare companie a sa, din al cărei nume ar urma să fie eliminat ”Royal Dutch”, rămânând doar ”Shell”.

Anunţul a fost intens mediatizat luni de mass-media olandeze, care au deplâns pierderea a încă unei companii majore, după Unilever, un alt grup anglo-olandez care în contextul politic post-Brexit a optat pentru o societate-mamă unică bazată la Londra.

Iveco şi Shell au organizat joi un eveniment comun „Tranziţia către un nivel net zero emisii – Calea spre un sistem sustenabil de transport cu vehicule grele”, cu scopul de a atrage atenţia asupra nevoii de decarbonizare a industriei transporturilor.

Decizia Royal Dutch Shell de a-și muta sediul în Marea Britanie a generat inițial multă îngrijorare în rândul olandezilor, dar realitatea post-transfer a scos la iveală unele aspecte pozitive neașteptate. Olanda, fiind nevoită să se adapteze rapid, a fost impulsionată să promoveze și mai puternic mediul de afaceri local pentru a atrage noi companii și a stimula inovațiile sustenabile. Această schimbare a arătat clar că, uneori, o pierdere aparent importantă poate deveni un moment de cotitură care încurajează dezvoltarea regională și creează oportunități noi. Când privim lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, realizăm că orice provocare ascunde un prilej de creștere și transformare, iar aceasta este lecția pe care o putem aplica deseori și în viața noastră personală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *