Nuclearelectrica, acord cu Emirates Energy Corporation

Nuclearelectrica şi Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) au semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) pentru cooperarea bilaterală în sectorul energiei nucleare, pentru a sprijini dezvoltarea acestei surse de energie critice în abordarea provocărilor securităţii energetice şi a schimbărilor climatice.

Obiectivul Memorandumului de Înţelegere este de a oferi ambelor părţi un cadru propice pentru o potenţială colaborare în ceea ce priveşte dezvoltarea şi extinderea programelor de energie nucleară în EAU şi România, precum şi în Europa Centrală şi de Est.

„Energia nucleară este recunoscută atât de EAU, cât şi de România ca fiind o resursă energetică curată esenţială pentru accelerarea decarbonizării sectorului energetic şi a altor industrii grele, precum şi pentru aplicaţii mai largi, inclusiv pentru producţia de hidrogen curat şi alte molecule curate, precum şi pentru desalinizarea apei”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, ENEC şi Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a evalua potenţialele parteneriate în ceea ce priveşte suportul în operarea şi mentenanţa centralelor de energie nucleară, consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea capitalului uman, precum şi sinergiile în domeniul cercetării şi dezvoltării (R&D). Cele două părţi vor face schimb de experienţă în dezvoltarea cadrelor financiare şi comerciale ale programelor nucleare si schimb de cunoştinţe privind capacităţile de gestionare a proiectelor.

Vezi si:  Măsuri în sprijinul antreprenorilor

„Parteneriatul nostru cu Nuclearelectrica reafirmă angajamentul nostru de a avansa atingerea ţintelor Net Zero la nivel global prin energie nucleară. Pe măsură ce din ce în ce mai multe naţiuni recunosc rolul crucial pe care îl joacă energia nucleară ca soluţie dovedită pentru creşterea securităţii energetice interne şi, în paralel, pentru decarbonizarea sectorului energetic, precum şi a industriei grele prin generarea de căldură, abur şi hidrogen curat, parteneriatele internaţionale vor deveni şi mai importante pentru accelerarea dezvoltării programelor nucleare. Naţiunea noastră a beneficiat de investiţii pe termen lung în energia nucleară, care sprijină diversificarea economică şi dezvoltarea durabilă. Cu trei reactoare operaţionale din punct de vedere comercial la centrala nucleară Barakah, generăm energie electrică curată şi abundentă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, alimentând EAU în mod durabil, inspirând în acelaşi timp o nouă generaţie de campioni ai schimbărilor climatice. Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Nuclearelectrica pentru a explora oportunităţile de creştere a flotei nucleare globale şi pentru a asigura operaţiuni fiabile şi durabile, pe lângă schimbul de cunoştinţe privind tehnologiile avansate, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR) şi alte tehnologii avansate”, a declarat Mohamed Ibrahim Al Hammadi, director general şi director executiv al ENEC.

Vezi si:  Varianta Omicron: patronul Moderna este ingrijorat din cauza eficientei actualelor vaccinuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *